Acupunctuur en zwanger worden - Praktijk Benbiao Arnhem
paardenbloemzaad
Posted on

Acupunctuur bij vruchtbaarheid, zwanger worden & IVF

Problemen met vruchtbaarheid komen helaas vaker voor dan je denkt, soms lukt het niet om zomaar zwanger te worden. Gelukkig zijn er verschillende opties in de reguliere geneeskunde bijvoorbeeld een HSG of IUI, IVF en ICSI. Ook van alternatieve geneeswijzen wordt vaak gebruik gemaakt. Zoals acupunctuur bij problemen met vruchtbaarheid en zwanger worden, PCOS, herhaalde miskramen en ondersteuning tijdens een IVF procedure maar ook bij andere onderliggende problematiek. Onbegrepen onvruchtbaarheid is iets wat stellen vaak te horen krijgen. Hoewel dit in de westers diagnostiek dan onbegrepen is, de Chinese geneeskunde heeft een andere manier om deze problematiek te beoordelen en vaak komt daar wel iets uit. Dat betekent dat je er iets aan kunt doen!


Zwanger worden in de praktijk

De acupunctuurbehandelingen zijn er o.a gericht op het reguleren van de volgende onderdelen van de menstruatie cyclus.

de kwaliteit van de eicel

De kwaliteit van de eicel is belangrijk voor een goede zwangerschap. Bij een te snelle of te trage ontwikkeling van de eicel kàn dit de kwaliteit van de eicel verminderen. Dat wil zeker niet zeggen dat je niet zwanger kunt raken wanneer de ontwikkeling van de eicel niet gemiddeld verloopt. Omdat we alles willen optimaliseren is ook dit een onderdeel waar we rekening mee willen houden.

het baarmoederslijmvlies

Een ander punt voor de verbetering van je vruchtbaarheid kan de dikte en/of kwaliteit van het baarmoederslijmvlies zijn. In de eerste fase van de cyclus wordt de dikte van het baarmoederslijmvlies opgebouwd onder invloed van het hormoon oestrogeen. In de tweede helft van de cyclus wordt de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies verbeterd onder invloed van het hormoon progesteron. Het baarmoederslijmvlies krijgt in de tweede helft meer bloedvaten en klieren om de voeding en zuurstoftoevoer van een embryo mogelijk te maken.

de innesteling

Een embryo, in dit stadium noemen we het eigenlijk een blastocyst, nestelt zich letterlijk in dit slijmvlies. Ze infiltreren het baarmoederslijmvlies waarbij ze kleine openingen creëren om uiteindelijk in direct contact te komen met de bloedvaten van de moeder. Dit is cruciaal voor de uitwisseling van voedingsstoffen en zuurstof tussen de moeder en het embryo. Wanneer het baarmoederslijmvlies te stug is kan het zijn dat deze uitwisseling minder goed verloopt. Daarbij zal er in eerste plaats voldoende zuurstof en voedingsstoffen aanwezig moeten zijn in het baarmoederslijmvlies om het embryo te ondersteunen. Samenvattend zijn de kwantiteit en kwaliteit van het bloed dus belangrijk en hiermee ook het nuttigen van goede en voldoende voedingsstoffen door de moeder, vooral in de maanden voor de zwangerschap.

Vergelijking met de natuur

Het proces van bevruchting en innesteling kun je goed vergelijken met het groeien van een zaadje; wanneer een zaadje op de aarde valt zijn er bepaalde randvoorwaarden voor het tot ontwikkeling over kan gaan; Zo moet het zaadje ontwikkeld genoeg zijn maar ook niet te oud. De grond mag niet te droog zijn maar ook niet te vochtig. De grond moet doorgankelijk genoeg zijn om wortels in te kunnen laten groeien en er moeten voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Het juiste jaargetijde is van belang; in de winter zal een zaadje zich niet ontwikkelen want dan is het veel te koud. Je kunt je menstruatiecyclus vergelijken met de jaargetijden waarbij het deel na de ovulatie overeenkomt met de lente en de zomer. Je ziet in dit deel van de cyclus dan ook dat de lichaamstemperatuur stijgt net als tijdens deze jaargetijden.


Zwanger worden tips

tip 1: Houdt een temperatuurkaart bij

Wanneer je je temperatuurkaart bij houdt kun je je eigen cyclus goed leren kennen en zien of er aandachtspunten zijn. ‘Timing is everything’ In het juiste deel van je cyclus seks hebben is een voorwaarde om zwanger te worden. Een eicel is in de twaalf tot vierentwintig uur na een ovulatie levensvatbaar en sperma doet er circa twaalf uur over om op de plek te komen waar de eicel zich bevind. Gelukkig kan sperma tot wel 5 dagen in leven blijven, echter neemt de kwaliteit ervan in de loop van deze dagen wel af. Je kunt nu uitrekenen wanneer de beste timing is om ‘het’ te doen en dat is 1 tot 2 dagen voor de eisprong.

Je lichaam geeft zelf ook tekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Vlak voor je ovulatie veranderd je afscheiding in een eiwitachtige structuur, deze afscheiding is voor sperma het best doorgankelijk. In de dagen voor je eisprong zit je vaak het lekkerst in je vel, zie je er beter uit en heb je de meeste zin in seks.

Door het bijhouden van een temperatuurkaart kun je zien wanneer er een fase niet helemaal goed verloop. Bijvoorbeeld wanneer je temperatuur niet goed stijgt in de tweede helft van de cyclus.

Ook wanneer je zwanger wilt worden met acupunctuur als ondersteuning is het handig wanneer je een temperatuurkaart van je cyclus bijhoud. Een acpuncturist kan hier veel informatie uit lezen. Meer informatie over het bijhouden van een temperatuurkaart vind je hier:

Tip 2: Vermijd stress

Tijdens stressperiode wordt je niet of erg moeilijk zwanger. Op zich hoort stress er af en toe bij en kan je lichaam dat prima aan. Maar teveel of constante stress is een ander verhaal.

Tijdens stressmomenten komen er adrenaline en noradrenaline vrij, vervolgens wordt cortisol aangemaakt waardoor je de wat langere stress aankunt. Bij stress heb je energie nodig, zo laat cortisol bijvoorbeeld het insulineniveau stijgen om meer suikers op te kunnen nemen en om te zetten in energie.

Het probleem van deze moderne tijd is dat we vaak last hebben van chronische stress waardoor onze cortisollevels hoog blijven. De historische kortstondige stress; het wegrennen voor een leeuw, is vervangen voor het hebben van een hoge hypotheek, grote werkdruk, het niet kunnen kopen van een huis, luchtvervuiling, in de file staan, gebrek aan beweging, slechte voeding etc. Ons lichaam heeft nog geen kans gekregen om zich op onze snel ontwikkelende moderne leefstijl, die evolutionair gezien nog helemaal niet zo lang bestaat, af te stemmen.

Stress is een van de grootste oorzaken van de ontregeling van hormonen en bij problemen met vruchtbaarheid.

Cortisol blokkeerd de receptoren van progesteron en om cortisol aan te kunnen maken heb je dezelfde vitamines en mineralen nodig als voor de aanmaak van progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel. Als er veel progesteronreceptoren zijn geblokkeerd door cortisol of heb je te weinig progesteron ten opzichte van oestrogeen wordt een goede innesteling en dus een zwangerschap lastiger. Heel logisch vanuit ons lichaam gezien. Heel jammer wanneer je ieder maand maar niet zwanger blijkt of in een IVF traject zit, je komt al snel in een vicieuze cirkel. Hierbij komt ook nog eens dat je tijdens stress veel vitamines en mineralen verbruikt.


tip 3: verbeter je voeding indien nodig

Een optimaal dieet schept ook optimale de voorwaarden voor een zwangerschap. Hierboven heb je al kunnen lezen dat een embryo zich de eerste periode noodzakelijke voedingsstoffen haalt uit het baarmoederslijmvlies. Voor dit baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd moeten deze stoffen dus al in voldoende mate aanwezig zijn. We doen vaak heel moeilijk met allerlei verschillende diëten en in sommige gevallen is het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of het juist veel eten van bepaalde voedingsmiddelen ook echt wel nodig, maar over het algemeen zijn een aantal simpele regels voldoende.

  • eet veel groente en fruit
  • nuttig volwaardige granen dus geen, of in ieder geval een stuk minder, witmeelproducten
  • eet twee keer in de week vette vis
  • eet biologisch vlees
  • vermijd suikers, kant en klaar producten, alcohol en gifstoffen (dus liefst biologisch)

Eigenlijk wil dit zeggen dat je hele rijen in de supermarkt kunt overslaan. Is dit in jouw koopgedrag nou niet het geval dan zou ik je willen adviseren om je dieet eens goed onder de loep te nemen.


tip 4: neem de juiste vorm van foliumzuur

Natuurlijk slik je foliumzuur tijdens de zwangerschap, immers zou dit een open rug en hazenlip kunnen voorkomen. Foliumzuur is namelijk nodig voor de methylering van het DNA of makkelijker gezegd; het aan en uitzetten van het kopieren van DNA moleculen. Heel belangrijk dus tijdens de ontwikkeling van een embryo. Wist je dat er verschillende soorten foliumzuur zijn en dat 45% van de mensen de meest gangbare foliumzuursupplementen niet goed kan omzetten in een bruikbare vorm?

Gelukkig bestaan er ook supplementen in een vorm die al omgezet is, deze vorm heet Folaat. Niet te verwarren met de Amerikaanse vorm van foliumzuur wat altijd 'folate' heet! Klachten die je bij een gebrek aan omgezet foliumzuur kunt hebben zijn vermoeidheid, misselijkheid, depressie, meerdere miskramen en een slechte innesteling. Je kunt een dure genetische test doen of je bij die groep mensen hoort die foliumzuur niet goed kan omzetten, je kunt ook gewoon een folaat innemen. De werking van foliumzuur is afhankelijk van andere vitamines. Laat je adviseren over een goed supplement.

Zie de volgende wetenschappelijke publicaties over foliumzuur:

Ook andere vitaminen / mineralen kunnen soms moeilijk opneembaar zijn maar belangrijk voor je vruchtbaarheid. Zo speelt vitamine B12 ook een rol in de ontwikkeling en kwaliteit van een eicel zoals in de synthese van RNA en DNA, je hormoonhuishouding en de vormnig van rode bloedcellen. B12 kan door sommige mensen niet goed worden opgenomen bijvoorbeeld bij mensen met maag en darmklachten.


Tip 5: zorg voor voldoende antioxidanten

Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van een eicel, met name tijdens de vorming en rijping van eicellen. Eicellen zijn gevoelig voor oxidatieve stress, iets wat veroorzaakt wordt door te veel vrije radicalen in het lichaam. Oxidatieve stress kan het DNA, de eiwitten en de lipiden in een eicel beschadigen, wat de kwaliteit ervan negatief kan beïnvloeden. Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren en beschermen de eicel tegen oxidatieve schade.

Eicellen hebben een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig om te rijpen en te ontwikkelen. Antioxidanten, zoals co-enzym Q10, kunnen de energieproductie in de eicel ondersteunen door te helpen bij de productie van ATP, de chemische energie die direct beschikbaar is voor een cel. Ook ondersteunen antioxidanten de hormonale balans zoals oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de rijping van eicellen en de ovulatie.

Om het je makkelijk te maken heb ik een samenstelling gemaakt van een aantal hele mooie, goed opneembare supplementen die je vruchtbaarheid ondersteunen.

Tip 6: Sport

Sport verminderd niet alleen stress maar zorgt ook voor een goede doorstroming en zuurstoftoevoer van het hele lichaam. Het opbouwen van een gezond baarmoederslijmvlies zonder stagnaties, is mede afhankelijk van deze goede doorstroming en zuurstoftoevoer. Een goed doorgankelijk baarmoederslijmvlies is op zijn beurt weer nodig om het embryo in zijn ontwikkeling weer te ondersteunen met voldoende voeding en zuurstof.

IVF en ICSI

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur het slagingspercentage van IVF (In Vitro Fertilisatie) verhoogd. In deze onderzoeken kregen de proefpersonen vlak voor en soms vlak na de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling. Dit bleek dus een grote meerwaarde. Een nog grotere meerwaarde is wanneer je een paar maanden voor de terugplaatsing begint met het lichaam en de cyclus te normaliseren. Dit wil zeggen dat je voor een optimaal endometriumdikte gaat zorgen, dat de baarmoeder ontspannen en toegankelijk is. Je zorgt voor optimale doorstroming en voeding van de eierstokken waarin de eicellen zich zullen gaan ontwikkelen en ook voldoende energie is van belang. Tijdens de IVF procedure kan acupunctuur worden ingezet voor de bijwerkingen van IVF hormonen.

>

Acupunctuur bij IVF - wetenschappelijk onderzoek

IVF wetenschappelijk onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van acupunctuur rondom een embryo terugplaatsing. Vaak met een disussie over de effectiviteit tot gevolg. In 2019 is er een systematisch review and meta analyse gedaan door Xie Zy et al. Een review en meta analyse is een onderzoek waarbij voorgaande studies worden samengevat, de kwaliteit van deze onderzoeken worden in zwaarte beoordeeld en percentueel meegenomen in de uitkomst. De conslusie van deze studie was:

'Our analysis finds a benefit of acupuncture for IVF outcomes in women with a history of unsuccessful IVF attempt, and number of acupuncture treatments is a potential influential factor. Given the poor reporting and methodological flaws of existing studies, studies with larger scales and better methodologies are needed to verify these findings.

ncbi PMC6570865'

Een tweede meta analyse uit 2019 door Smith et al komt tot ongeveer dezelfde conclusie:

'The findings suggest acupuncture may be effective when compared with no adjunctive treatment with increased clinical pregnancies, but is not an efficacious treatment when compared with sham controls, although non-specific effects may be active in both acupuncture and sham controls. Future research examining the effects of acupuncture for women with poorer IVF outcomes is warranted.

Pubmed 30658892

Opvallend aan deze onderzoeken is dat placebo acupunctuur (sham controls) dwz het prikken naast of op andere acupunctuurpunten, bijna dezelfde uitkomst heeft als 'echte' acupunctuur. Het verschil met de groepen die geen enkele acupunctuur hadden ontvangen was echter significant.

De volgende onderzoeken tonen aan dat acupunctuur de kwaliteit van de eicellen verbeterd:

Pubmed 31624528

Ik zou je dan ook willen adviseren om c.a 3 maanden voor de terugplaatsing met acupunctuur te beginnen om een zo groot mogelijk effect op je cyclus, temperatuur kaart, eicerstokken en eicellen te realiseren.