Hormoon balans en acupunctuur - Praktijk Benbiao Arnhem
hormonen

Hormoonbalans en acupunctuur

Een vrouw kan in verschillende fases van haar leven met verschillende hormonale klachten te maken krijgen. Je hormonale balans is een compex gebeuren waarbij het ene hormoon ingrijpt op het andere. Acupunctuur kan de aanmaak, afbraak en regulatie van hormonen beinvloeden en zo je hormoonbalans herstellen. Hierdoor kunnen klachten rondom bijvoorbeeld je menstruatie, de overgang en zwangerschap verminderen.


hormoonbalans

Het woord hormoon komt van het Griekse hormao dat 'in beweging zetten' betekent. Het hormoonstelsel heeft onder andere invloed op groei, ontwikkeling, voortplanting en stofwisseling.

Een hormoon is een signaalstof die door cellen in het lichaam geproduceerd wordt en via het bloed bij cellen komt waarvan het de activiteit reguleert. Hormonen hebben grote invloed op het leven van de vrouw maar ook bij een man. Hormoonveranderingen tijdens de menstruele cyclus, bij de overgang, zwangerschappen en borstvoeding kunnen verschillende klachten veroorzaken. Het hormonale stelsel zal in actie komen als de “homeostase” of wel ‘balans’ verstoord wordt. Soms lukt dit alleen niet goed meer.


TCM diagnose

Een TCM diagnose betreffende je hormonale balans is nodig voor je aan een acupunctuur behandeling begint. De diagnose wordt gesteld aan de hand van het stellen van vragen over je klachten, menstruatie en je cyclus maar ook andere aspecten zijn je lijf en je leven zijn van belang. Het bijhouden van een temperatuurkaart om de cyclus in kaart te brengen kan handig zijn. Dit alleen in geval van een natuurlijke cyclus en dus niet bij gebruik van de pil.


afbraak hormonen

hormonen worden veelal gereguleert door het cytochroom p450 systeem in je lever. Het cytochroom P450 systeem bestaat uit een scala van enzymen die hormonen kunnen synthetiseren en afbreken. Hormonen kunnen zo worden gemetaboliseerd en omgezet in inactieve vormen in de lever. De lever kan hormonen opslaan voor toekomstig gebruik. Wanneer het lichaam behoefte heeft aan een specifiek hormoon, kan de lever het vrijgeven in de bloedbaan op basis van de vraag en het evenwicht handhaven. Het metabolisme van hormonen in de lever kan de duur van hun effect in het lichaam beïnvloeden. De lever produceert ook bindende eiwitten, zoals albumine en globulines, die hormonen kunnen binden en transporteren in de bloedbaan. Deze eiwitten helpen de stabiliteit en het transport van hormonen door het lichaam te reguleren. Wanneer je lever niet goed werkt dan kan dit dus problemen geven met je hormoonhuishouding.

ook je darmen spelen een rol bij de afbraak van hormonen.

kinderwens

Wanneer je een kinderwens hebt en je hebt problemen met je menstruatie kan het handig zijn om alvorens je zwanger probeert te worden je cyclus eerst in balans te brengen.


Bijvoorbeeld bij: