. Stuitligging acupunctuur en moxa | Praktijk Benbiao Arnhem
yin-yang

Stuitligging, acupunctuur en moxa

Wanneer je te horen krijgt dat je baby in stuitligging ligt hoop je natuurlijk dat je kindje alsnog zal draaien. Door in week 33 of 34 te beginnen met moxa-therapie verhoog je de kans met circa 75% dat je kindje draait en dat je een normale bevalling kunt hebben. De therapie is makkelijk zelf thuis toe te passen en wanneer ze niet blijkt te werken kun je alsnog voor een externe versie naar het ziekenhuis gaan.

Evidence based

Eind 2010 promoveerde Ineke van den Berg aan de Erasmus universiteit op onderzoek naar o.a. het gebruik van moxa therapie bij een stuitligging. Zij constateerde aan de hand van 6 groots opgezette onderzoeken in o.a. Japan, China, Hongarije en Italie dat het aantal draaiingen in week 34 verhoogd van 34% naar 66% wanneer er moxa- therapie wordt toegepast.

Moxa therapie

Moxa therapie is een methode uit de oude Chinese acupunctuur die heden ten dage nog steeds wordt toegepast. Door het verwarmen van een acupunctuurpunt op de kleine teen met een speciaal kruid; moxa ofwel artemisia vulgaris, word de baarmoeder beter doorbloed en stimuleer je indirect de baby tot bewegen en draaien. De bewegingen van het kind tijdens de moxa therapie is vaak goed te voelen door de moeder.

De oude Chinese geneeswijzen heeft een preventieve denkwijze. Het voorkomen van een ziekte is beter dan genezen. Dit principe geld ook voor moxatherapie bij een stuitligging. Natuurlijk is er nog een grote kans dat de baby vanzelf draait wanneer je 34 weken bent. Deze kans kun je echter op een simpele manier aanzienlijk vergroten. Hiermee verminder je niet alleen je eigen fysieke en psychische belasting, het levert ook nog eens een flinke kostenbesparing op.

De behandeling

De behandeling voor een stuitligging is vrij eenvoudig en zonder naalden. Je komt een keertje oefenen in de praktijk en kunt het daarna thuis zelf gaan toepassen met behulp van een partner of iemand anders. Het is wenselijk dat deze persoon meekomt om te oefenen maar een absolute noodzaak is het niet. Het oefenen duurt een half uurtje, vervolgens krijg je een overzicht met aanwijzingen en de moxa mee naar huis.