Overgang & acupunctuur | praktijk Benbiao Arnhem
Acupunctuur bij overgangsklachten

Overgangsklachten en acupunctuur

Het hoort 'gewoon' bij ouder worden maar voor verschillende vrouwen heeft de overgang toch een behoorlijke uitwerking. De meest bekende klachten zijn opvliegers en nachtzweten maar ook Stemmingswisselingen, slaapproblemen, opgeblazen gevoel, gewrichtsklachten en hartkloppingen kunnen er deel van uit maken.

Oplossingen kunnen zijn; het doorslikken van de pil of het slikken van hormoonpreparaten acuupunctuur en chinese kruiden. Acupunctuur is een bekende en veel onderzochte methode die aantoonbaar zeer goede effecten heeft op overgangsklachten. Adviezen over voeding en het gebruik van supplementen kunnen een bijdrage leveren.

Wanneer een vrouw in de overgang komt gaat de functie van de eierstokken en daarmee de hormoonproductie achteruit. De eierstokken worden namelijk steeds minder gevoelig voor LH (luteïniserend hormoon) en FSH (follikel stimulerend hormoon). De eierstokken produceren onder invloed van LH en FSH twee belangrijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Deze hormonen moeten op een bepaalde manier met elkaar in evenwicht zijn. In de eerste helft van de cyclus domineert oestrogeen, in de twee de helft progesteron. Progesteron wordt geproduceerd in het gele lichaam, een rest van de eicel die na de eisprong overblijft en doorfunctioneerd tot aan de volgende follikelrijping.

Tijdens de menopause schommelt de oestrogeen en progesteron verhouding voortdurend. Je kunt dit merken aan het wisselen van warmte en koud bijvoorbeeld eerst een opvlieger en daarna juist koud, stemmingswisselingen, hartkloppingen en onrust. Na de menopause is de productie van oestrogeen en progesteron tot stilstand gekomen en weer in balans.

progesteron

In de pre-menopause, de periode voor de overgang, neemt de vooraad van eicellen al af en dus ook de productie van progesteron. Progesterontekort kun je merken aan verschijnselen van PMS. Heumeurigheid, gespannen borsten, hoofdpijn, vocht vasthouden enz. Klachten als door een progesterontekort kunnen ook voorkomen wanneer je cellen minder gevoelig zijn geworden voor progesteron, dit noemen we resistentie, of door een te hoge concentratie van Oestrogeen waardoor de verhouding oestrogeen/ progesteron uit balans raakt.

Oestrogeen

Oestrogeen wordt in de eierstokken en in de bijnier geproduceerd. Tijdens de overgang worden de eierstokken minder gevoelig voor FSH en daalt de oestrogeenproductie aanzienlijk. Alleen de bijnieren en wat vetweefsel produceren blijvend oestrogeen. Wanneer je in de overgang raakt zul je waarschijnlijk ook merken dat afvallen minder snel gaat. Dat befaamde randje om je buik wil niet meer weg. Eigenlijk zou je dit randje moeten koesteren! Het neemt deels de productie van oestrogenen over en zorgt ervoor dat je er minder snel oud gaat uitzien.

De overgang volgens acupunctuur en chinese geneeswijzen

De Chinese geneeswijzen werkt volgens een meer filosofisch systeem van yin en yang en vijf elementen. Het effect van hormonen tijdens de cyclus en overgang laat zich prima vertalen de zienswijze van yin en yang. Yin en Yang zijn tegenstellingen van elkaar. Yin kwaliteiten zijn bijvoorbeeld; donker, nacht, rust, naar binnen, vrouwelijk, zacht en koude. Yang kwaliteiten zijn; licht, dag, activiteit, naar buiten, mannelijk, hard en warmte.

Oestrogeen wordt gezien als een 'yin' hormoon en progesteron als een 'Yang' hormoon. Dit weerspiegeld zich in de cyclus. Wanneer je een temperatuurkaart maakt dan zul je zie dat de lichaamstemperatuur in de eerste helft van de cyclus koeler (yin)is dan in de tweede helft; het oestrogeen in het lichaam is dan hoger dan het progesteron. In de tweede fase is Progesteron hoger dan oestrogeen ook dit kun je terugzien in de meting van de lichaamstemperatuur. Deze is dan hoger (yang)


Normale bbt kaart

Klachten die in de cyclus opspelen hebben te maken met een tekort of teveel aan progesteron (yang) of een tekort of teveel aan oestrogeen (yin). In de onderstaande schema's kun je zien op welke manieren de hormonen / Yin&Yang uit balans kunnen zijn. In een normale cyclus zullen deze situaties zich op een rustige manier afwisselen dus in de eerste helft oestrogeen meer dominant en in de tweede helft progesteron meer dominant. Tijdens de overgang kan van alles door elkaar voorkomen. Een acupuncturist zal proberen te achterhalen welke van deze situatie het meest bij iemand past.

Yin tekort
Yang tekort
Yin overschot
Yang overschot