Rugpijn en acupunctuur | Praktijk Benbiao Arnhem
man met rugpijn

Acupunctuur bij rugpijn

Rugklachten zijn vaak voorkomende problemen in de praktijk. Ik heb het dan over hoge rugklachten lage rugklachten en rugklachten met uitstraling naar bijvoorbeeld het been (ischias) of de nek.

Spit

Wanneer het in je rug is geschoten zoals bij spit blokkeren de spieren. Dit is bedoeld om je rug te beschermen en op zich helemaal ok. Dit kan echter ook te lang duren, de ruggenwervel in een bepaalde stand houden waardoor de klachten niet kunnen verdwijnen. Acupunctuur kan hier een fantastische hulp bij zijn. Doordat de naalden er voor zorgen dat je je rugspieren ontspant kan je ruggenwervel weer terug in zijn normale stand komen en zullen je klachten weer op kunnen lossen.

Hernia

Hernia is een uitstulping van het ruggenmerg uit de tussenwervelschijf wat tegen een zenuw aandrukt. Opvallend is dat mensen grote hernia’s kunnen hebben waar ze geen last van hebben of vreselijk veel last van kleine hernia’s. Deze pijn kan uitstralen naar het been en voet en tintelingen veroorzaken. Je kunt zelfs alleen last hebben van je been zonder dat je rugklachten ervaart. Door de druk op de zenuw kan de zenuw gaan ontsteken wat weer zwelling en vaak pijn tot gevolg heeft. Een vicieuze cirkel. Het is met acupunctuur niet mogelijk de tussenwervelschijf te herstellen maar wat wel heel goed kan is de ontsteking wegnemen / verminderen waardoor deze vicieuze cirkel wordt doorbroken.

Blokkade

Rugklachten kunnen ook komen door een blokkade ergens anders in het lichaam of door te weinig doorstroming / voeding van de rug. In de Chinese geneeskunde heeft dat met de nierenergie te maken. Het is de taak van een acupuncturist om deze blokkades op te sporen en te verhelpen en de nierenergie te herstellen. Dat laatste is soms niet meer helemaal mogelijk en zal ook een levensstijl aanpassing vergen.