Acupunctuur IVF en vruchtbaarheid - Praktijk Benbiao Arnhem
paardenbloemzaad
Posted on

Acupunctuur, vruchtbaarheid & IVF

Het komt helaas vaker voor dan je denkt, soms lukt het niet om zomaar zwanger te worden. Gelukkig zijn er verschillende opties in de reguliere geneeskunde bijvoorbeeld een HSG of IUI, IVF en ICSI. Ook van alternatieve geneeswijzen wordt vaak gebruik gemaakt. Zoals acupunctuur bij PCOS en herhaalde miskramen maar ook bij andere onderliggende problematiek. Onbegrepen onvruchtbaarheid is iets wat stellen vaak te horen krijgen. Hoewel dit in de westers diagnostiek dan onbegrepen is, de Chinese geneeskunde heeft een andere manier om deze problematiek te beoordelen en vaak komt daar wel iets uit. Dat betekent dat je er iets aan kunt doen!

IVF en ICSI

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur het slagingspercentage van IVF (In Vitro Fertilisatie) verhoogd. In deze onderzoeken kregen de proefpersonen vlak voor en soms vlak na de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling. Dit bleek dus een grote meerwaarde. Een nog grotere meerwaarde is wanneer je een paar maanden voor de terugplaatsing begint met het lichaam en de cyclus te normaliseren. Dit wil zeggen dat je voor een optimaal endometriumdikte gaat zorgen, dat de baarmoeder ontspannen en toegankelijk is. Je zorgt voor optimale doorstroming en voeding van de eierstokken waarin de eicellen zich zullen gaan ontwikkelen en ook voldoende energie is van belang. Tijdens de IVF procedure kan acupunctuur worden ingezet voor de bijwerkingen van IVF hormonen.

zwanger worden en stress

zwanger en stress

Tijdens stressperiode wordt je niet of erg moeilijk zwanger. Op zich hoort stress er af en toe bij en kan je lichaam dat prima aan. Maar teveel of constante stress is een ander verhaal.

Tijdens stressmomenten komen er adrenaline en noradrenaline vrij, vervolgens wordt cortisol aangemaakt waardoor je de wat langere stress aankunt. Bij stress heb je energie nodig, zo laat cortisol bijvoorbeeld het insulineniveau stijgen om meer suikers op te kunnen nemen en om te zetten in energie.

Het probleem van deze moderne tijd is dat we vaak last hebben van chronische stress waardoor onze cortisollevels hoog blijven. De historische kortstondige stress; het wegrennen voor een leeuw, is vervangen voor het hebben van een hoge hypotheek, grote werkdruk, het niet kunnen kopen van een huis, luchtvervuiling, in de file staan, gebrek aan beweging, slechte voeding etc. Ons lichaam heeft nog geen kans gekregen om zich op onze snel ontwikkelende moderne leefstijl, die evolutionair gezien nog helemaal niet zo lang bestaat, af te stemmen.

Stress is een van de grootste oorzaken van de ontregeling van hormonen en bij problemen met vruchtbaarheid.

Cortisol blokkeerd de receptoren van progesteron en om cortisol aan te kunnen maken heb je dezelfde vitamines en mineralen nodig als voor de aanmaak van progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel. Als er veel progesteronreceptoren zijn geblokkeerd door cortisol of heb je te weinig progesteron ten opzichte van oestrogeen wordt een goede innesteling en dus een zwangerschap lastiger. Heel logisch vanuit ons lichaam gezien. Heel jammer wanneer je ieder maand maar niet zwanger blijkt of in een IVF traject zit, je komt al snel in een vicieuze cirkel. Hierbij komt ook nog eens dat je tijdens stress veel vitamines en mineralen verbruikt. Acupunctuur, voeding en supplementen kunnen veel bijdragen aan het reduceren van stress en het aanvullen van tekorten.


wat kun je zelf doen om een zwangerschap te bevorderen?

Wil je zelf iets kunnen doen om je vruchtbaarheid te verhogen? Lees hier meer over in het artikel op Holistik: Chinese geneeskunde en vruchtbaarheid


temperatuurkaart

Wanneer je zwanger wilt worden met acupunctuur als ondersteuning is het handig als je een temperatuurkaart van je cyclus bijhoud. Een acpuncturist kan hiervan veel informatie aflezen. Meer informatie over het bijhuden van een temperatuurkaart vind je hier:


Acupunctuur bij IVF - wetenschappelijke onderzoeken

IVF wetenschappelijk onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van acupunctuur rondom een embryo terugplaatsing. Vaak met een disussie over de effectiviteit tot gevolg. In 2019 is er een systematisch review and meta analyse gedaan door Xie Zy et al. Een review en meta analyse is een onderzoek waarbij voorgaande studies worden samengevat, de kwaliteit van deze onderzoeken worden in zwaarte beoordeeld en percentueel meegenomen in de uitkomst. De conslusie van deze studie was:

'Our analysis finds a benefit of acupuncture for IVF outcomes in women with a history of unsuccessful IVF attempt, and number of acupuncture treatments is a potential influential factor. Given the poor reporting and methodological flaws of existing studies, studies with larger scales and better methodologies are needed to verify these findings.

ncbi PMC6570865'

Een tweede meta analyse uit 2019 door Smith et al komt tot ongeveer dezelfde conclusie:

'The findings suggest acupuncture may be effective when compared with no adjunctive treatment with increased clinical pregnancies, but is not an efficacious treatment when compared with sham controls, although non-specific effects may be active in both acupuncture and sham controls. Future research examining the effects of acupuncture for women with poorer IVF outcomes is warranted.

Pubmed 30658892

Opvallend aan deze onderzoeken is dat placebo acupunctuur (sham controls) dwz het prikken naast of op andere acupunctuurpunten, bijna dezelfde uitkomst heeft als 'echte' acupunctuur. Het verschil met de groepen die geen enkele acupunctuur hadden ontvangen was echter significant.

De volgende onderzoeken tonen aan dat acupunctuur de kwaliteit van de eicellen verbeterd:

Pubmed 31624528

Ik zou je dan ook willen adviseren om c.a 3 maanden voor de terugplaatsing met acupunctuur te beginnen om een zo groot mogelijk effect op je cyclus, temperatuur kaart, eicerstokken en eicellen te realiseren.