acupunctuur bij menstruatieklachten en pms | Praktijk Benbiao Arnhem
menstruatie

menstruatieklachten en PMS

Een normale menstruatie is regelmatig, pijnvrij, het bloedverlies is tussen de 3 en 7 dagen, het bloedverlies is niet extreem veel en niet extreem weinig, je bent niet chagrijnig, je bent niet moe en je hebt geen hoofdpijn.


je eerste menstruatie

Wanneer je als jong meisje voor het eerst ongesteld wordt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Niet alleen op geestelijk gebied maar ook lichamelijk gebied. Je lichaam krijgt voor het eerst te maken met allerlei verschillende hormonen die zich nog op elkaar af moeten stemmen. In het begin zal je menstruatie daarom ook onregelmatig, heel kort, heel lang, heel heftig of juist heel pijnlijk kunnen zijn.

De oplossing die daar doorgaans voor wordt aangedragen is de pil. Dat is nogal een rigoureuze oplossing voor iets wat vaak gewoon even tijd nodig heeft.


de pil

Velen van ons zijn al vroeg met de pil begonnen. In mijn praktijk kom ik steeds meer vrouwen tegen die terug komen op het slikken van de pil. Ze voelen zich niet meer zichzelf en zodra de kunstmatige hormonen uit hun lichaam zijn verdwenen zijn ze minder afgevlakt en voelen hun emoties natuurlijker aan. De hormonen in de pil zijn geen lichaamseigen hormonen, je menstruatie is geen echte menstruatie en de klachten die daaromheen voorkomen zijn niet de klachten die je in je eigen cyclus hebt.

Ook na het stoppen met de pil zullen je hormonen zijn weg weer moeten vinden en kan het een aantal maanden duren voordat je je eigen natuurlijke cyclus terug hebt


menstruatieklachten in een natuurlijke cyclus

Helaas kan ook je natuurlijke cyclus gepaard gaan met klachten. Zo hoort het niet te zijn! Je menstruatie hoort vrijwel zonder klachten te verlopen, wanneer dit niet zo is dan is dat een signaal van je lichaam dat er iets aan de hand is!


Wat kun je zelf doen om menstruatieklachten te verminderen?

Heb je veel last van PMS? Ga dan een goede magnesium slikken. Magnesiumtekort is, niet altijd maar wel vaak, een oorzaak van pms klachten of hoofdpijn rond je cyclus. Heb je hoofdpijn ná je menstruatie dan heeft dit meestal te maken met wat wij in de Chinese geneeswijze een bloedleegte noemen. Het vooraf aan je cyclus nemen van een goed opneembaar ijzersupplement, bijvoorbeeld floradix, kan al een hoop leed voorkomen. Helpt dit allemaal niet dan kun je eens contact opnemen voor een acupunctuurbehandeling. Acupunctuur kan je helpen bij het reguleren van hormonen.


acupunctuur

Tijdens je cyclus wisselen je hormonen constant. Zijn deze niet goed op elkaar afgestemd, kloppen de verhoudingen niet of kunnen ze hun doelweefsels niet bereiken dan kun je hulpt vragen aan een acupuncturist. Klachten rondom je menstruatie die je met acupunctuur kunt behandelen zijn:

  • menstruatiepijn
  • PMS
  • Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDD)
  • stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en depressie
  • te korte of te lange cyclus
  • extreem veel of extreem weinig bloedverlies
  • hormonale migraine
  • endometriose
  • PCOS