BBT kaart bijhouden
temperatuurkaart voor zwanger worden

BBT - Basic Body Temperature kaart

Wanneer je zwanger wilt worden met behulp van acupunctuur is het handig als je een temperatuurkaart van je cyclus bijhoud. Een acpuncturist kan hiervan veel informatie aflezen. Daarnaast kun je zien of acupunctuur bij je aanslaat of niet. In het geval van bijvoorbeeld pijn is het effect van acupunctuur natuurlijk duidelijk te herkennen. Omdat een gezond persoon gemiddeld na 6 maanden pas zwanger wordt is dat in dit geval lastiger te beoordelen of de kans dat je zwanger wordt toeneemt. Wanneer je na 1 maand nog niet zwanger bent dan is dat nog geen teken dat acupunctuur niet bij je aanslaat. Een temperatuurkaart is een handig middel om de progressie te volgen en te kijken waar de knelpunten precies liggen. Je kunt hier een kaart downloaden.


wat heb je nodig?

Voor het bijhouden van een temperatuurkaart heb je een digitale thermometer nodig, eentje waarmee je je temperatuur tot minimaal een decimaal kunt meten. Een oor of voorhoofdsthermometer meet niet precies genoeg.

Daarnaast heb je een uitgeprinte temperatuurkaart nodig. Het opschrijven van alleen de temperaturen geeft geen overzichteljke curve, daarom is het handiger om het in een schema te zetten. Tegenwoordig zijn er ook een aantal fijne apps beschikbaar waarop je je temperatuurcurve bij kunt houden.

Dit alles leg je klaar naast je bed voor de volgende ochtend. Een schoonmaakdoekje en een prullenbakje daarbij kan handig zijn.
hoe hou je een temperatuurkaart bij?

Een temperatuurkaart bijhouden is heel simpel maar je moet er wel even aan denken. Het is belangrijk dat je 's ochtends zodra je wakker wordt je temperatuur, rectaal, opneemt. Deze meting zet je op de kaart op de desbetreffende dag in je cyclus. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus.

Ben je per ongeluk vergeten te temperaturen dan heeft het geen zin om dit op een later tijdstip alsnog te doen. Je lichaam heeft dan alweer een andere temperatuur aangenomen en de meting zal dus niet representatief zijn. Je slaat die dag gewoon over op je temperatuurkaart.

Ben je een avond erg laat naar bed gegaan, heb je alcohol gedronken of voel je je niet zo lekker? Geef dit dan aan onderop je kaart. Dit heeft invloed op je temperatuur en moet op de juiste manier worden geïnterpreteerd.

Op de temperatuurkaart kun je ook aangeven wanneer je vruchtbaar slijm hebt gezien. Vruchtbaar slijm is afscheiding wat er uit ziet als het ongekookte eiwit uit een kippenei

hou ook bij wanneer je last hebt van licht bloedverlies buiten de menstruatie om, dit noemen we 'spotting'


hoe ziet een temperatuurkaart er uit?

De temperatuurkaart hoort tussen de 36,3 en 37 graden celsius te schommelen. In de eerste helft van je cyclus schommelt dit ronde lagere kant zeg 36,4 / 36,5 graden celcius. Rondom je eisprong zakt de temperatuur een heel klein beetje om dan vervolgens binnen een dag te stijgen met 0,3 tot 0,5 graden. In de tweede helft van je cyclus is je temperatuur aan de hogere kant. Wanneer je temperatuur stijgt wil dat zeggen dat je progesteron aanmaakt. Een temperatuurkaart hoeft niet strak te zijn, een aantal kleine schommelingen zijn normaal. Vlak voor de menstruatie daalt je temperatuur weer tot het niveau in de eerste helft.


normale temperatuurkaart